Perhatian

Blog ini kurang sesuai dilayari dengan Internet Explorer. Sila Gunakan Mozilla Firefox atau Google Chrome untuk paparan yang terbaik.
‏الكلمة الحكمة ‏ ‏ضالة المؤمن ‏ ‏فحيث وجدها فهو أحق بها
Al-Hikmah adalah barang yang hilang dari orang mukmin, maka di mana saja ia dapati, dia adalah orang yang paling berhak terhadapnya. (Riwayat Tirmizi).

Khamis, 1 Julai 2010

Agamawan dan Parti Politik

Baru - baru ini kecoh tentang berita 40 orang ulama muda menyertai Umno pada 25 Jun 2010 yang lepas. Di pondok, ana dapat tahu tentang berita ini pada keesokan harinya. Seorang guru ana mempertikaikan 'keULAMAan' mereka manakala salah seorang lagi guru ana cuma mendoakan mereka diberi petunjuk.Mungkin agak terlewat untuk ana mengulas tentang isu ini. Apapun ana ambil peluang sementara ada di rumah ni untuk menyatakan pendirian ana tentang isu ini.

Pertama, eloklah kita teliti kenyataan ketua gerombolan tersebut iaitu Ustaz Fadlan Mohd Othman yang mengulas tentang kemasukan mereka ke dalam Umno;
Tujuan utama kami memasuki UMNO adalah untuk berdakwah dari dalam, untuk kebaikan ahli-ahli UMNO yang kami rasakan amat subur untuk proses peningkatan ilmiah, keagamaan dan kerohanian. Bukanlah tujuan kami untuk menimbulkan keresahan mahupun permusuhan di kalangan para pendakwah baik dalam UMNO mahupun dalam mana-mana parti, juga NGO-NGO. Kami hanya ingin mengambil peluang dan menerima janji pihak atasan UMNO yang ada menawarkan ruang luas untuk kami berdakwah. Dengan izin Allah jua, kami akan berusaha sedaya upaya untuk menepati prinsip Ahli al-Sunnah wal-Jama‘ah dalam menyebar kebenaran dan berdakwah.
Bagi ana, kita tak dapat tidak perlu mendahulukan husnu al-dzon (sangka baik) daripada kita mendahulukan lidah kita untuk menuduh yang mungkin secara tidak sedar boleh mencalarkan imej Islam di mata mereka yang bukan muslim. Sepatutnya pihak yang berada dalam jamaah PAS mahupun pihak - pihak dalam Umno sendiri tidak melatah dengan tidak semena - mena bila barisan agamawan muda ini memutuskan untuk menyertai Umno.

Ana percaya, keputusan ini telah menempuhi beberapa perbincangan yang dilakukan dengan disiplin ilmu yang sepatutnya. Walaupun mungkin mereka tersilap dalam melakukan keputusan (apapun kita mengharapkan mereka berjaya dalam usaha mereka) tetapi mereka telahpun berusaha memilih apa yang patut untuk kelangsungan da'wah mereka.

عن عبد الله بن عمرو، وأبي هريرة رضي الله عنهما قالا: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : "إذا حكم الحاكم، فاجتهد وأصاب، فله أجران. وإذا حكم، فاجتهد فأخطأ، فله أجر واحد" متفق عليه.
Dari Abdullah bin Amr dan Abu Harairah (radhi-Allahu 'anhuma) berkata : Telah bersabda Rasulullah (sollalla hu alaihi wasallam) : Apabila seseorang hakim memutuskan sesuatu perkara dengan berijtihad, kemudian ijtihadnya itu benar, maka dia akan mendapat dua pahala. Sekiranya hakim itu memutuskan sesuatu perkara dengan berijtihad, tetapi ijtihadnya itu tidak benar, maka dia akan memperoleh satu pahala
Harapan

Harapan ana agar mereka (agamawan muda) ini mengotakan janji mereka, dan bukannya berpolitik dan bertujuan mendapatkan kerusi seperti pendahulu - pendahulu lain yang sibuk mendapatkan jawatan sehingga urusan berda'wah dibelakangkan.

Walaupun kemasukan mereka ke dalam Umno memberi keuntungan kepada sesetengah binatang politik di dalam Umno untuk menaikkan saham mereka, itu tidak bermakna para agamawan ini perlu juga melakukan politik kepartian dan menjadi binatang politik kerana itu merupakan satu tindakan yang amat tidak bijak.

Allahu a'lam...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular